We leven in één van de welvarenste landen in de wereld, maar varen we er ook echt wel bij? Ik kan me vergissen, maar volgens mij horen we niet tot de gelukkigste landen in de wereld.

Nu is het ook helemaal niet zo interessant waar we als land staan, de vraag is: ben JIJ gelukkig? Als dat zo is, dan lijkt het me overbodig om dit artikel nog verder te lezen. Maar als dat op één of meerdere vlakken niet zo is kan dit artikel je misschien één of meerdere tips geven waar je iets aan zou kunnen hebben.

Om te beginnen, ik ben niet alwetend, de tips die ik je geef komen vanuit mijn eigen ervaring. Alleen daarvan kan ik zeggen dat die mij hebben geholpen zodanig anders naar mijn situatie, mijn relaties, kortom mijn leven te kijken dat ik er zeker gelukkiger van geworden ben.

Tip 1: Fuck it

Ik leefde vroeger (in mijn vorig leven) voor anderen, had een heel laag zelfbeeld en was een complete pleaser. Met als gevolg dat ik altijd de bevestiging van anderen nodig had om mezelf een beetje goed te voelen. Zij bepaalden eigenlijk wie ik was. Met alle gevolgen van dien, hoge bloeddruk, bijna-burn-out, enz. Tot ik (rond de 40 ergens) iemand de term ‘Fuck it” hoorde uiten. Waarschijnlijk door de leeftijd (je weet wel, midlife) klonk die term als muziek in mijn oren. Ook de termen “boeien”, “laten gaan” en “schijt aan” (excuseer mijn taalgebruik) werden aan mijn vocabulaire toegevoegd en veelvuldig gebruikt. En langzaam, heel langzaam begon ik de woorden nog te geloven ook (het “fake-it until you make it” principe). Het heeft nog jaren geduurd voor ik het laag zelfbeeld kwijt was en ik niet meer pleasede (behalve dan de keren dat ik dat bewust inzet). Sinds dat moment heb ik binnen het onderwijs geheel onverwacht 2 jaar na elkaar promotie gekregen.

Tip 2: Versimpelen van je leven

Een van de illusies die nogal wat mensen hebben is dat meer hebben ook automatisch gelukkiger maakt. Niets is volgens mij minder waar. Wat je bezit is naar mijn mening niet bepalend voor wie je bent en zeker is het geen graadmeter voor geluk. Ik ben in “mijn vorige leven” ook zo geweest. En vooral kijken of iedereen wel ziet hoe goed je bent. Pleit ik hier nu voor een leven zonder rijkdom? Uiteraard niet, alleen rijkdom is niet alleen maar veel geld hebben. Veel geld hebben is leuk, maar geen noodzaak om gelukkig te zijn. Een grote villa of een grote auto is misschien wel leuk, maar geen teken dat je gelukkig bent. Geluk zit hem in de kleine dingen.

Tip 3: Van iemand worden naar simpelweg zijn

Kinderen wordt vaak gevraagd: En wat wil jij later worden? Naar mijn mening een van de raarste vragen die je een kind kunt stellen. Waarom moet een kind iets worden? Het kind zou hier wel eens het idee kunnen krijgen dat hij/zij niet goed genoeg is, maar altijd ergens naar moet streven. Beter worden (wat “beter” ook moge zijn), streven naar perfectie (weer zo’n wazig woord). In het leven van een volwassene gaat dit streven naar beter en perfectie door, tot deze er uiteindelijk bij neervalt… in een burn-out/depressie terecht komt. Stel je eens voor dat je nu stopt met dat streven naar beter en perfectie. Voel je dan niet ogenblikkelijk een rust over je heen komen? Als je focust op wat je nu aan het doen bent en daarvan geniet. Je leven kan zoveel mooier zijn zonder de eisen die je aan jezelf stelt.