NLP staat voor Neuro Linguistisch Programmeren. NLP is een heel krachtige en effectieve methodiek voor persoonlijke ontwikkeling en groei. De vele NLP-technieken zijn er op gericht om je communicatie met anderen en vooral ook met jezelf te verbeteren en uiteindelijk om jouw je doelen te laten bereiken.

NLP :: Diamond Programma

In de afbeelding hierboven is te zien waar NLP voor staat.

Door je bewust te worden van de manier waarop je communiceert (met de ander, maar vooral met jezelf) kun je met kleine aanpassingen in je taalgebruik vaak grote gevolgen teweeg brengen. Daar staat het woord “Linguistisch” voor.

Door je bewust te worden van je gedrag en kun je jezelf met NLP-technieken herprogrammeren en oude patronen doorbreken. Daardoor kun je mogelijkheden gaan zien die eerder onbereikbaar leken. Natuurlijk is er een overlap met het linguïstisch deel, je interne dialoog bepaalt vaak hoe je naar de wereld kijkt.

Je hebt door je conditionering en ervaringen filters in je systeem aangebracht waarmee je een bepaald model van de werkelijkheid hebt gecreëerd. Als je die filters leert kennen, heb je ook de mogelijkheid om te bepalen welke je daarvan inmiddels niet meer nodig hebt (programmeren). Daarmee kun je dus flexibeler worden in je gedrag.